Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟΜΕΡΟ

Οικισμός(υψ.5μ.) του Νομού Άρτας. Διοικητικά ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αμβρακικού Δήμου Αρταίων και έχει 180 κατοίκους (2012). 

ΙΣΤΟΡΙΑ 

Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν Βατούλα, λόγω που η περιοχή ήταν γεμάτη βάτα. Με την πάροδο των χρόνων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας επικράτησε το όνομα Μπαντούλα, από ένα τούρκο αγά που έμενε στην μπέη, τον παλιό μύλο σήμερα. 

Σύμφωνα με έκθεση του Ρωσικού Προξενείου Άρτας το 1877 η Μπαντούλα είχε επτά(7) οικογένειες και ανήκε στην ιδιοκτησία του Αχμέτ Σαρρή Ιφενδή, τούρκος Αγάς. Το χωριό μετονομάστηκε με το Π.Δ. 1/4/1927 σε Απόμερο, όνομα το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα. 

Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η αλιεία στον Αμβρακικό κόλπο, η εκτροφή ζώων(πρόβατα, κοτόπουλα).Επίσης το καταπράσινο περιβάλλον με τα πολλά νερά ευνοεί την καλλιέργεια της γης, πορτοκάλια, ακτινίδια, καλαμπόκι, τριφύλλι, βρώμη. Ευλογημένη γη. 

Η τοπική εκκλησία φέρει το όνομα της Αγίας Κυριακής και γιορτάζει στις 7 Ιουλίου, ενώ στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η πλατεία του χωριού με το παραδοσιακό καφενείο. 

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη μεγάλη ποικιλία πουλιών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού, μερικά εκ των οποίων είναι προστατευόμενα και δεν συναντώνται σε άλλα μέρη της Ελλάδας. 

Ο επισκέπτης μπορεί να έρθει από την Άρτα περνώντας την γέφυρα να κάνει αριστερά παίρνοντας τη λεωφόρο Αμβρακικού (δρόμος Άρτας – Κορωνησίας) και στα 10 χιλ. στρίβει αριστερά προ Ανέζα. Περνώντας μέσα από την Ανέζα και φτάνοντας στην εκκλησία υπάρχουν πινακίδες, δεξιά και αριστερά, δυο δρόμοι που και οι δυο οδηγούν στο Απόμερο. 

Μια άλλη διαδρομή είναι να στρίψει αριστερά προς Γαβριά και περνώντας μέσα από το χωριό και μετά μέσα από το Ψαθοτότι να φτάσει στο Απόμερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
2012 © Εκπολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Απόμερου Άρτας
Adjustment by Angelos | Design by FThemes | Blogger Theme by Lasantha - Premium Blogger Themes | Web based Project Management